Deze foto's zijn gemaakt door het waterschap NoorderzijlvestHet projectteam van deze pilot bestaat uit: |
Pilot kwaliteit bagger nabij overstortenHet waterschap Noorderzijlvest en de gemeente Eemsmond hebben samengewerkt in de pilot ‘Gebruik overstortbagger’. Het onderzoek levert opvallend resultaat op. Na een jaar ‘indrogen' zijn er nauwelijks ziektekiemen aangetroffen in de onderzochte overstortbagger.
Wat is overstortbagger? Overstortbagger is bagger op de bodem van sloten en kanalen dichtbij een riooloverstort. Bij een riooloverstort komt ongezuiverd rioolwater in de sloot terecht als het riool het bij hevige regenval niet snel genoeg kan afvoeren. Overstortbagger is vaak vervuild en daarom gelden voor de verwerking en afvoer strenge regels. Het onderzoek Op de locatie van de voormalige rioolwaterzuivering bij Uithuizen zijn in oktober 2017 twee baggerdepots opgericht: een depot met overstortbagger en een met gewone bagger om te kunnen vergelijken. Gedurende 11 maanden, tot en met augustus 2018, is onderzocht of het indrogen van bagger effect heeft op ziektekiemen en medicijnresten. Het blijkt dat indrogen zorgt voor een afname van ziektekiemen en medicijnresten in de bagger. Hierbij was geen relevant verschil tussen het depot met overstortbagger en het vergelijkingsdepot met ‘normale’ bagger. De verwachting vooraf was dat er veel meer ziektekiemen in de overstortbagger zouden zitten. Meerwaarde pilot De resultaten van de pilot levert gemeenten en waterschappen nieuwe mogelijkheden op om bagger dicht bij riooloverstorten her te gebruiken. Er is nog wel meer onderzoek nodig. Per situatie kunnen gemeenten en waterschappen aan de hand van de beschikbare onderzoeksresultaten beoordelen of hergebruik van de overstortbagger verantwoord is. Er zijn dan mogelijkheden om deze bagger bijvoorbeeld te verwerken in dijken, viaducten, geluidswallen, op industrielocaties of onder wegen. Dit verruimt de lokale hergebruiksmogelijkheden en levert een besparing van kosten op. Daarnaast zorgt dit voor een beperking van transportkilometers per vrachtwagen en daarmee voor minder CO2-uitstoot, fijnstof en hinder. Samenwerking in onderzoek en presentatie Om beter inzicht in de risico’s van ziektekiemen en medicijnresten in overstortbagger te krijgen hebben het waterschap Noorderzijlvest en de gemeente Eemsmond samengewerkt in de pilot. De provincie Groningen heeft financieel bijgedragen en het laboratorium van het waterschap Hunze en Aa's heeft de bemonsteringen en een deel van de analyses verricht. Het adviesbureau Bioclear earth heeft geadviseerd over de opzet van de pilot en de onderzoeksresultaten geïnterpreteerd. De vertaling van de onderzoeksresultaten naar beleid is door bureau Trunk & Branches verwoord in een publieksvriendelijk eindrapport. Meer informatie over het project Alle onderzoeksresultaten staan in het ‘Eindrapport pilot ‘Gebruik overstortbagger’. Er is ook een publieksvriendelijke versie beschikbaar gemaakt door Trunk & Branches. |
Werksessies integrale duurzaamheidIn werksessies van halve dagen ga ik samen met Hilda Feenstra in organisaties aan de slag om te ontdekken wat integrale en volledige duurzaamheid voor hen betekent, waar hun grootste impact op duurzaamheid zit om vervolgens daarvoor verbeteringen te genereren die de organisatie helpen bij haar duurzame ontwikkeling. Het raamwerk van The Natural Step is daarbij een belangrijk hulpmiddel. En we maken ook gebruik van brainstormtechnieken en leuke werkvormen om interactief dit onderwerp voor de organisatie te verkennen. De werksessies dragen bij aan bewustwording bij de deelnemers, een gedeelde taal voor duurzaamheid, inzicht in duurzaamheidsimpact en mogelijkheden voor verbetering.
Het geeft handelingsperspectief om vanuit je eigen rol en vak je bijdrage te leveren. |
Eendrachtterrein AppingedamNa bijna 100 jaar sloot in 2006 Kartonfabriek de Eendracht te Appingedam haar deuren. De gemeente Appingedam heeft in 2008 de locatie gekocht met het doel om deze weer te ontwikkelen en toegankelijk te maken voor de inwoners van Appingedam. De bedrijfsactiviteiten van De Eendracht hebben hun sporen nagelaten en om ontwikkelingen mogelijk te maken is bodemsanering noodzakelijk.
Sinds 2008 verzorg ik voor de gemeente Appingedam de begeleiding van de milieuaspecten op het Eendrachtterrein. Sindsdien heb ik diverse onderzoeken begeleidt, meegewerkt aan de structuurvisie en ontwikkelingsplannen en ben ik betrokken geweest bij de eerste saneringsfase die in 2015 is uitgevoerd. Op 17 mei 2016 is de Kartonbaan feestelijk geopend en hiermee is het mogelijk om weer van het Eendrachtterrein te genieten door een ommetje te maken. De Kartonbaan is de noord-zuid route die over de locatie is gerealiseerd in de eerste saneringsfase. In 2018 wordt er gewerkt aan de toekomstplannen voor de ontwikkeling van de locatie. |